Балкански фестивал на изкуствата в Карнобат

През 2016-та година агенция Прима организира за трета поредна година Балканския фестивал на изкуствата в град Карнобат. Мисията на Фестивала е да срещне хората от община Карнобат с богата програма от културни събития и нови форми на традиционни изяви, които да променят облика на града, да спомогнат за повишаване на привлекателността на общината и създаването на „културна марка” на региона.

При избора си на програмна схема, Прима залага на синтез на изкуствата, поднесен на достъпен език и по интерактивен начин, с цел да се провокира творческо мислене и изразяване чрез средствата на изкуствата сред широката аудитория, която обикновено не участва в културния живот на града.

В тазгодишното издание, на две сцени: една на централната пешеходна алея и една в градския парк на града, се преплетоха изпълнения от традиционния фолклор и Street art културата. Среща си дадоха над 600 танцьори, певци и артисти от Балканите. Във фолклорната програма взеха участие близо 30 танцови състава от България, Македония, Сърбия и Албания. Градът посрещна брейк артисти от цялата страна за станалия вече традиционен Карнобатъл 2016, както и едни от най-добрите бийтбоксъри, които се изправиха един срещу друг в епична вокална битка за избора на новия бийтбокс шампион на България в 10-то издание на The Official Bulgarian Beatbox Battle, което тази година гостува на Фестивала в Карнобат. Състоя се още конкурс за надсвирване на сватбарски оркестри „С песните на Стайка Гьокова“, както и кулинарното състезание“Големия черпак“ с водещ Ути Бъчваров. Посетителите на фестивала се включиха и в открити уроци по Зумба и Йога, уоркшоп по Брейк денс и Бийтбокс, имаха възможност да си направят уникални снимки в Ретро фотото на градската алея, да посетят шатрите на Средновековен парк Маркели и крепост Туида, а творчески настроените се изявиха в грънчарската работилница, ателиетата по плетива, плъстене на вълна и рисуване на татуировки с къна. За по-малките бяха предвидени часове по майстория, театрално ателие, ателиета по хек, жонглиране и др. , а фестивалните вечери завършваха не по-малко атрактивно – с хора и танци, рок изпълнения и лятно кино. Всички, които не можаха да присъстват лично на фестивала, имаха възможност да следят най-интересните моменти във Фейсбук страницата на фестивала www.facebook.com/KarnobatFest, чрез богат снимков материал и live видео включвания.