The Official Bulgarian Beatbox Battle

Агенция Прима е инициатор на националния турнир по бийтбокс The Official Bulgarian Beatbox Battle и официален носител на правата за провеждането му в България. Турнирът е единственият по рода си на Балканския полуостров и е част от световната мрежа от бийтбокс шампионати, обединени в Beatbox Battle Network.

Целта зад идеята за провеждане на национален шампионат е да се даде възможност на талантливи младежи, да концентрират своите сили в развитието на уменията си в бийтбокс изкуството и в последствие налагането им като изпълнители на музикалната сцена в страната и в чужбина.

Турнирът в България се провежда ежегодно, като всеки един излъчен шампион автоматично се класира и получава правото да представя страната ни на всяко последващо световно първенство, което се организира от Световната бийтбокс асоциация (World Beatbox Association).

През далечната 2007-ма година, когато се зароди идеята за национален шампионат и бе даден старт на първите официални бийтбокс битки, в България имаше само един професионален бийтбоксър – RedOne и около 20 хлапета между 14 г. и 18г., които се опитваха да научат нещо ново. Няколко години по-късно – през април 2012 г. страната ни се наложи като официален лидер в бийтбокса с двама световни шампиона – при мъже и при жени! Това са: първият излъчен шампион на България от 2007-ма Александър Деянов – Skiller и Адриана Николова – Pe4enkata, двукратната финалистка от 2010 и 2011, която благодарение на впечатляващите си умения получи специална wild card-покана от основателя на Beatbox Battle Network Bee Low също да вземе участие в световния турнир Beatbox Battle World Championship.

До момента шампиони на България са: Александър Деянов – Skiller (2007), Георги Яламас – Rammon (2008), Ренан Решад – Beatmaker (2009), Кристиан Владимиров – Busto (2010), Искрен Тончев-Искрата (2011), Кристиян Попов – Sprite (2012), Деян Иванов – Dynamic (2013), Галин Ненов – KillaBee (2014, 2016) Макс Моравски – Maксо (2015).

През годините официални партньори на събитието, провеждано в София, са били Nescafe 3in1 и Столична община. Поради огромния интерес от цялата страна, през 2016-та година турнирът гостува на Балканския Фестивал на Изкуствата в гр. Карнобат, а специални workshop-и по бийтбокс се проведоха както по време на фестивала в града, така и след старта на учебната година в редица училища в столицата. Специални гости на турнира са били легендите на бийтбокса The Godfather of noise /Кръстника на звука/RAHZEL и Kenny Muhammad – The Human Orchestra от САЩ, първият шампион на Великобритания FaithSFX и единствения двукратен носител на тази титла на Острова ReepsOne, световният шампион по бийтбокс за 2009 – ZeDe (Швейцария), първият вицешампион на света от 2007 RoxorLoops (Белгия) и един от най-известните световни изпълнители на бийтбокс – EKLIPS(Франция).

Следете националния бийтбокс шампионат и в официалната Facebook страница на турнира: The Official Bulgarian Beatbox Battle